SSK pressemelding fra Kinnekulle Raceweek

Nedenfor følger SSK sin pressemelding fra Kinnekulle Raceweek. Det vil etterhvert dukke opp en egen rapport fra Raceweek, så følg med!

Norska GT-förare på besök på Kinnekulle Ring
Stockholms Sportvagnsklubb anordnade sin traditionella stora sommartävling «Raceweekend». Tävlingen pågick i dagarna fyra från 24:e till 27:e juli. 150 förare körde i 14 olika klasser. Det var SM i Superkart, RM i Drifting, GT, Seven Racing, Standard Production, Formel Basic samt alla SSK´s egna klasser. Tävlingarna besöktes av ca 1600 personer.

Den nya norska klassen GT har ett friare reglemente än Special Saloon och tillsammans med just Special Saloon och Roadsport kör man i år gemensamt under namnet GT. Man körde ett kort race över sju varv och ett längre över 30 varv med obligatoriskt depåstopp. I kvalet var Svein Kr. Kristiansen överlägset snabbast med tiden 55.595. Det var den snabbaste tiden under hela helgen av alla bilar (förutom Superkart). Svein kör en karamellgrön Ford Anglia med en turboladdad Fordmotor på 593 hk. Svein är mycket noggrann och varenda liten skruv genomsyras av 100% proffsighet. – Jag har byggt på den här bilen under många år, men jag har haft några uppehåll också. Jag blev klar i fjol höst och har kört den i år för första gången. Jag tycker att den är lite för tung, annars är jag nöjd, sa Svein Kristiansen. Bilen verkar lite svårkörd med ett väldigt kort effektregister. Så fort han nuddade gasen var det dags för nästa växel. På Kinnekulles kurviga partier gick den som en gokart. Svein hade inga problem att vinna det korta racet över sju varv. Segermarginalen till Roger Hermansen var 2.4 sekunder. Roger kör en Porsche 911 RSR. Frode Alhaug kom trea med sin Corvette Stingray.

I det längre racet drog Svein ifrån de andra på direkten. Frode Alhaug låg tvåa, tätt skuggad av Roger Hermansen. Alla skulle göra ett obligatoriskt depåstopp mellan varv 5 och 25. Förarna droppade in en efter en, det blev aldrig någon trängsel i depån. Man måste kliva ur, rycka bort en tejp och sedan sätta sig i och köra igen. Alla passade på att dricka lite vatten också, eftersom det var rena tropikhettan med ca 30 grader i det starka solskenet. Inne i bilarna kan det säkert ha varit det dubbla! Efter drygt halva racet kom ledaren Svein in. Han var den ende som behövde tanka, och detta tog minst en minut extra tid. Han anslöt igen på fjärde plats, men långt efter ledande Frode Alhaug. Frode gjorde det absolut snabbaste depåstoppet, och det brukar vara nyckeln till framgång i den här typen av tävlingar. Frode var snabbast på banan andra halvan av racet och vann med 15 sekunder före Roger Hermansen. Simen Övretveit kom trea, ett varv efter. Bakom honom kom en vilt spurtande Svein Kristiansen.

Ett team hade satsat hårt inför den här tävlingen, men de fick tyvärr bryta redan under det första racet. Det var Tor H Brynjelsen och Frode Lie. Tor började köra racing redan 1989 med en Audi 50. Efter ett mellanspel i en Scirocco har han varit Audi troget i alla år. Tor var med och startade klassen Special Saloon i Norge. – Jag har lagt mycket tid på att övertyga Norska Bilsportförbundet om förnyelse och nytänkande samt att försöka ändra klasser osv i Norge. Jag har fått hjälp med reglementen och tekniska frågor av SSK´s tekniske chef Erik Emanuelsson som varit mycket tillmötesgående. Det har dock tyvärr varit svårt att sedan få gehör för detta ändå. Jag är mycket kritisk till förbundet och deras sätt att arbeta. Nu har jag klivit av som ordförande för Special Saloon och ägnar mig åt racing istället och låter andra sköta pappersarbetet, sa Tor H Brynjelsen. Bilen han kom till start med är en Audi RS4 från 2007. Den är byggd i Haugesund och han har fått till ett bra avtal med den lokale Audiverkstaden som bl a ställer upp med gratis mekaniker under racehelgerna. Tor har även ett samarbete med STCC-teamet KMS där de har fått möjlighet att komma åt bra racingtillbehör. Bilen har en V8 på 4.2 liter som är i standardutförande. Chassi med fjädrar, stötdämpare och bromsar är dock av fullgod racingstandard. Teamet har kört i Norge, Sverige, Danmark och Tyskland. – Målet är att köra Nürnburgring 24-timmars 2010, sa Brynjelsen.


Frode Alhaug, som vann andra racet, är med i racingutskottet i Norska Bilsportförbundet och han sa: – Jag är medveten om att det finns kritik mot hur saker och ting sköts inom förbundet. Man kan säga att det är tre grupperingar: Först har vi förbundet, sedan har vi racingarrangörer (racerbanor) och till sist har vi alla förare med förarföreningar. Alla har olika idéer och det har varit svårt att samla alla för att skapa ett gemensamt mål att sträva efter. Eftersom jag både är förare och med i förbundet står jag med ett ben i varje läger. Jag önskar att jag kan bidra till att på sikt ena krafterna och förhoppningsvis åstadkomma en bättre framtid för racingen i Norge. Det kommer inte att ske över en natt utan måste ske över en längre tid. Alla måste ha tålamod. Min personliga åsikt är att 2008 har varit ett bra år där vi har varit mera överens än på flera år. Jag hoppas att den trenden håller i sig.
Här är resultaten från de båda racen:

Kinnekulle 26 juli 2008, Race 1 – 7 varv:
1) Svein Kr. Kristiansen, Ford Anglia, 2) Roger Hermansen, Porsche 911 RSR +2.442, 3) Frode Alhaug, Corvette Stingray +8.089, 4) Sverre Isaksen, Subaru Impreza +10.740, 5) Simen Övretveit, Volvo 242 Special +11.559, 6) Björn Olaf Wiik, BMW M3 +24.186, 7) Per Christian Wiencke, Porsche 993 +24.551, 8) Lars Brandström, Ford Sierra +25.411, 9) Lars Molvig, BMW M3 DTM +37.058, 10) Frode Lie, Audi RS4 +1 varv

Kinnekulle 27 juli 2008, Race 2 – 30 varv:
1) Frode Alhaug, Corvette Stingray, 2) Roger Hermansen, Porsche 911 RSR +15.614, 3) Simen Övretveit, Volvo 242 Special +1 varv, 4) Svein Kr. Kristiansen, Ford Anglia +9.017, 5) Björn Olaf Wiik, BMW M3 +40.446, 6) Sverre Isaksen, Subaru Impreza +2 varv, 7) Lars Brandström, Ford Sierra +31.770, 8) Lars Molvig, BMW M3 DTM +44.442, 9) Lars Faale, Porsche 944 +3 varv, 10) Per Christian Wiencke, Porsche 993 +7 varv

Det er ikke åpent for kommentarer.